Person:Dirk I van Voorne (1)

Dirk I van Voorne
b.Abt 1135
d.1 Apr 1189
m. Abt 1135
 1. Dirk I van VoorneAbt 1135 - 1189
m. Abt 1168
 1. Bartholomeus van Voorne van NaaldwijkAbt 1170 - Bef 1220
 2. Dirk II van VoorneAbt 1173 - Bef 1229
Facts and Events
Name[2] Dirk I van Voorne
Alt Name Dirck van Voorne
Gender Male
Birth? Abt 1135
Marriage Abt 1168 to Unarchsdr van Naaldwijk
Death[3] 1 Apr 1189
Alt Death? Bef 1198
Title (nobility)? Ridder; heer van Voorne (1175-1189)

Ca. 1174, na het overlijden van zijn broer Floris van Voorne, verdeelt Hugo van Voorne diens bezit met de derde broer Dirk van Voorne. die de heerlijkheid Voorne krijgt. Hugo van Voorne zelf krijgt het deel langs de Striene met de parochie Putten in leen van Dirk van Voorne.

Ridder; heer van Voorne (1175-1189) als opvolger van zijn neef Hugo. Vermeld 1156 en 1189. Hij stamde uit NN Florisdr van Holland, een bastaarddochter van Floris II de Vette van Holland. Hij is vermeld op 3 oktober 1174, samen met zijn oudste broer Floris, heer van Voorne; vervolgens vergezelde hij zijn neefje Hugo in een niet nader te dateren oorkonde ergens tussen 1177 en 1189; en laatstelijk trad hij met zijn jongere broer Hugo als getuige op in een oorkonde die van in of kort vóór 1189 zal dateren. Opvallend is in de periode vóór en rond 1200 dat de voornaam Hugo populair was in de familie Van Voorne. Zo hadden zowel Floris als Dirk - naast een jongere broer met die naam - ook een (oudste) zoon Hugo. Hij volgt zijn neef Hugo op als heer van Voorne en neemt dezelfde plaats in als zijn broer Floris in het gevolg van de graaf; het van Voorne bezit blijkt na het vererven daarvan, door de broers Dirk en Hugo verdeeld te zijn, waarbij Dirk de heerlijkheid zelf verkreeg en Hugo in leen van Dirk verkreeg, het deel langs de Striene, met de parochie Putten. Hij is mogelijk de bouwer van de burcht Oostvoorne en voerde als wapen een gouden aanziende leeuw op rood. Hij zal als voogd over de minderjarige kinderen van zijn oudste broer de verantwoordelijkheid gekregen hebben voor de toekomst van de stamlijn van het geslacht. Hij moest ervoor zorgen dat het voortbestaan van de familie werd veilig gesteld, voor het geval dat de jongen(s) die hij onder zijn hoede kreeg, onverhoopt zouden te komen overlijden. Dat was niet ondenkbaar gezien het gewelddadige karakter van de toernooien en andere krijgshaftige vormen van tijdverdrijf waarmee de vrijgezellen hun celibataire bestaan moesten opvullen. Jongere zonen konden vaak pas aan trouwen gaan denken als de oudste zoon voortijdig kwam te overlijden of als hij door een huwelijk met een goede huwelijkspartij elders een dak boven zijn hoofd kon verwerven. Door zijn huwelijk met een dochter van de heer van Naaldwijk verwierf Dirk van Voorne de heerlijkheid Naaldwijk. Of deze dochter het enige kind was of slechts de oudste dochter kan niet met zekerheid worden gezegd. Ook over het moment van verwerving valt niets te zeggen. We kunnen slechts achteraf concluderen dat Naaldwijk door de heer van Voorne aan een jongere tak van de familie in leen was uitgegeven. De verwerving van Naaldwijk kan zijn veroorzaakt doordat Unarch van Naaldwijk slechts dochters had of door het overlijden van diens eventuele zoon. We weten hier niets over. Hetgeen eerdere onderzoekers hierover geschreven of nageschreven hebben is slechts een mogelijkheid. Het is in ieder geval opmerkelijk dat we onder de zonen van Dirk van Voorne er een met de naam Bartholomeus tegen komen. Deze zal ongetwijfeld naar iemand zijn vernoemd.

References
 1.   .

  GC RobGomes []

 2. Arnold van der. GENEALOGIE VAN DE HEREN VAN NAALDWIJK
  HAW, 2014.

  Dirk I is een zoon van Hugo III van Voorne en Hadewich Florijsdochter van Holland [zie
  III.1] en is vernoemd naar de graaf Dirk IV van Holland, een halfbroer van zijn moeder en hij voerde als wapen een gouden aanziende leeuw op rood (1). Dirk liet samen met zijn broer
  Floris I de burcht van Voorne bouwen [achter het stadhuis te Oostvoorne]. Op 3 oktober 1174
  (12) wordt Dirk I van Voorne vermeld als getuige van graaf Floris III (18) met zijn broer
  Floris I van Voorne, die hij in 1174 als Heer van Voorne opvolgt. Dirk I van Voorne is ridder, Heer van Voorne [van 1174 tot 1189], Heer van Zierikzee (18) en burggraaf van Zeeland [geërfd van zijn broer Hugo IV].

 3. Overleden tijdens Kruistocht