Person talk:Sikko Roorda Van Eysinga (2)


[1 March 2013]

Het gezin was wèl al enkele jaren uitgebreid met Roorda's Indische kleindochter Marianne' , die voor haar opvoeding naar Europa was gezonden, misschien ook om zoon Felix de kans te geven zijn vader financieel te steunen (hij stuurde maandelijks f 350).--henk 09:55, 1 March 2013 (EST)


Voogdij [24 March 2013]

Stierf één van beide partners dan werd dus de langstlevende automatisch de wettige voogd(es) ook wel de legitima tutor c.q. legitima tutrix genoemd. Als regel voerde de moeder van rechtswege de volledige voogdij, zij was daarbij even handelsbekwaam als haar gewezen man. In de middeleeuwen kon uitsluitend een man als voogd fungeren. Naast de geboren voogdes (term voor de natuurlijke ouder) werd door de overheid nog een gekozen (mannelijke) voogd of voormond worden benoemd, vaak was dit een broer van de overleden echtgenoot of een andere zeer naaste verwant. Deze werd voor het uitvoeren van zijn taak gewoonlijk beëdigd ten overstaande van de overheid. De voogd had als taak te zorgen voor het intact houden van het erfdeel van zijn pupillen. Een van de eerste taken van de gekozen voogd kon zijn een overzicht van de vermogenspositie van de kinderen op te stellen en zo nodig voor de bereddering van de nalatenschap aanvullende maatregelen te treffen. Dit was belangrijk als de vader of moeder hertrouwde. In de loop der tijden, zijn hier geleidelijk aan wettelijke verbeteringen doorgevoerd. Een daarvan was dat men op het erfdeel van de weeskinderen via de weeskamer veel nauwkeuriger toezicht hield. Positie van grootouders Een belangrijke positie, mochten beide ouders sterven, werd in sommige gebieden toegekend aan de grootouders. Zij kregen de voorkeur bij de benoeming van voormonden en voogden. Daarbij kon de grootvader van rechtswege het voogdijschap claimen mits hij daartoe geschikt was. Een grootmoeder kon als voogdes functioneren, uitsluitend als ze weduwe was. Ze had dan, zoals dat heette door de dood van haar man haar handelsbekwaamheid teruggewonnen. Waren geen van de ouders of grootouders beschikbaar dan werden bij voorkeur familieleden als voogden benoemd. Bloedvoogdij noemde men dit2.--henk 04:57, 24 March 2013 (EDT)


Editor of Magazines [7 April 2013]

Het Bataviaasch Handelsblad (1859 en later). Het Deventer Weekblad (tijdstip onbekend, in elk geval één artikel: Was ik zo vaag? '). De Dageraad (bijv. in de jaargang 1885-86, drie artikelen onder de titel `Beschaving of koffi? '). Het Groninger Weekblad (1886-87). Het Indisch militair tijdschrift (rond 1872). De Indische Opmerker (bijv. 1881, technische artikelen in de serie `Strooptochten op nijverheidsgebied'). De Java-Bode (o.m. het `gewraakte' artikel van 25 juni 1864). De Lantaarn (ca. 1885). De Levensbode (ca. 1871). De Locomotief (1870-72 en na 1885, broodschrijverij onder de titel `Brieven': wetenswaardigheden uit Europa). De Nederlandsche Spectator (bijv. 1883, een serie `Uitboezemingen van een excentrieke', voornamelijk over Zwitserland). Het Nieuwe Schoolblad (Versluys) (ca. 1885, artikelen tegen het openbaar onderwijs, pro het recht van ambtenaren om k ritiek op de regering te hebben, aansporing aan leraren om de leerlingen afkeer van de koloniale staatkunde in te boezemen). Het Noorden (ca. 1870, Roorda was `Brussels correspondent'). Oost en West (1878 en later. Dit weekblad dreef voor een groot deel op Roorda's produktie. Hij schreef er veel persoonlijke he rinneringen op, maar ook uitvoerige betogen, o.m. een lange serie over `De zege van het nieuwe stelsel'). De Oostpost (1864). Het Padangsch Handelsblad (tijdstip onbekend). La Philosophie Positive (tijdstip onbekend). Recht voor Allen (1886-87. Deze stukken zijn in 1889 gebundeld). Le Révolté (tijdstip onbekend). Het Schoolblad (Bruinsma) (ca. 1885). Het Soerabajaasch Handelsblad (ca. 1864-1870). De Sneeker Courant (ca. 1870). De Telegraaf (bijv. 1872). De Tolk van den Vooruitgang (bijv. 1878). De Tijdspiegel (sept. 1865, artikel over het spoorwegnet van Massachusetts). Het Vaandel (1866, herinneringen aan zijn kadetten-tijd). Het Vaderland (ca. 1872). De Vrije Gedachte (bijv. 1873, artikel n.a.v. het overlijden van Otto Carl Matzen). Mogelijk schreef Roorda ook in De Stoompost, het Tijdschrift voor Nijverheid en Landbouw, het Weekblad voor het Onderwijs, de Militaire Spectator.--henk 11:04, 7 April 2013 (EDT)