Person:Simon Zijlstra (2)

Simon Rochus Zijlstra
d.31 Jan 1875 Gerkesklooster
m. 29 Nov 1823
Facts and Events
Name Simon Rochus Zijlstra
Gender Male
Birth[1] 6 Feb 1780 Burum, Kollumerland, Friesland, Netherlands
Marriage 29 Nov 1823 Achtkarspelen, Friesland, Netherlandscivil
to Lutschke Luitjens Beiboer
Death? 31 Jan 1875 Gerkesklooster

Kollumerland c.a., dopen, geboortejaar 1780, doopjaar 1780 Dopeling: Simon Geboren op 6 februari 1780 in Burum Gedoopt op 16 februari 1780 in Burum Kind van Rogchus Repkes en Willemke Symens

Gestandaardiseerde namen (voornaam en patroniem): Dopeling  : SIEMEN of SIEMENTJE Vader  : ROCHUS REPKES Moeder  : WILLEMKE SIEMENS

Bron: Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmaatboeken (DTBL) Herv. gem. Burum en Munnekezijl, doop 1680-1811 Inventarisnr. : 447 Op microfiche beschikbaar op studiezaal Tresoar

References
  1. Burum

    Burum is een dorp in de oosthoek van Kollumerland en telt ruim 600 inwoners. Het is vooral bekend om zijn z.g. grote oren, de grote satellietschotels die van verre al te zien zijn in het open kleilandschap. De eerste schotel is geplaatst in 1973 en in de huidige satellietcommunicatie neemt het station een zeer belangrijke plaats in.

    Het dorp is ontstaan op een pleistocene opduiking, een verhoging in het landschap. Omstreeks het jaar 1000 vestigen zich hier de eerste bewoners en er ontstaan drie woonterpen.

    Nadat een dijk van Kollum naar Visvliet was gelegd, omstreeks het begin van de 13e eeuw, zijn kort daarop de aangrenzende gebieden apart ingedijkt, waarbinnen ook de terpen van Burum lagen.

    Burum wordt voor het eerst genoemd in 1408. Dan wordt de kerk met haar bezittingen overgedragen aan het Gerkesklooster. Het huidige kerkgebouw uit 1784 is vooral bekend om zijn prachtige interieur.
    Op de oosthoek van het kerkhof ligt de Rechtersteen. In de middeleeuwen hadden veel kerkdorpen een eigen rechtspraak. In Burum nam de rechter plaats op een steen om in allerlei zaken recht te spreken zoals onderhoudsplicht van de kloostermeiers maar ook strafzaken van andere burgers.

    De koren en pelmolen “Windlust”is gebouwd in 1787. Het is een prachtige achtkantige stellingmolen waarin alle 4 maal en pelstenen nog aanwezig zijn. Tegenwoordig wordt de molen nog bediend door gediplomeerde vrijwilligers.
    Er is een nieuwe vaarverbinding met de Lauwers gegraven en sinds kort is heeft Burum een jachthaven en een havengebouwtje met een lozingspunt voor de plezier vaart.