Place talk:Indonesia

Watchers

Topics


[27 October 2012]

HELP waar staat het overleg om dit nu weer naar hier te verplaatsen ??? --Lidewij 13:01, 27 October 2012 (EDT)

Op de talk page van Jennifer --Henk 13:07, 27 October 2012 (EDT)

Lidewij, I suggested this be moved here. When there are discussions about renaming/fixing place pages, or discussions about the proper titles for places, that belongs on the Talk page for the country. For example, see: Place talk:Scotland. --Jennifer (JBS66) 13:10, 27 October 2012 (EDT)

Help :-) [27 October 2012]

naar aanleiding van jouw hulpvraag, heb ik vanmiddag ook een paar uurtjes besteed aan Indonesië, Vooraf moet ik wel zeggen dat ik niets met Indonesië hebt, weliswaar zijn er mensen uit mijn stambomen geboren. en gezien de taalverschillen en interpretaties van de taal en de hoeveelheid plaatsen kan ik inderdaad voorstellen dat niemand zich hierin wil verdiepen. Ik ben begonnen met de provincies in kaart te brengen met de bijhorende hoofdsteden en de verwijzingspagina's op wikipedia. Deze lijst kan uitgebreid worden met per provincie de gemeenten en districten. Ik heb gezien dat een aantal al in WR zitten.

Ik denk dat van onderaf, (plantage, dorp)naar boven niet te doen is, er zijn alleen 17.508 eilanden !, Ik heb een aardrijkskundig woordenboek van Ned Indie uit ca 1916 als pdf file, kan ik je eventueel ook mailen. Is dit ongeveer de richting waarin je hulp zoekt? --Henk 10:27, 27 October 2012 (EDT)

EILAND PROVINCIE Nederlands HOOFDSTAD ' verwijzingspagina
SumatraAceh AtjehBanda AcehBanda Atjehhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Atjeh
SumatraNoord-Sumatra Medanhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Medan_(Indonesi%C3%AB)
SumatraWest-SumatraPadanghttp://nl.wikipedia.org/wiki/Padang
SumatraRiau Pekanbaruhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Riau
SumatraJambi Jambihttp://nl.wikipedia.org/wiki/Jambi_(provincie)
SumatraZuid-Sumatra Palembanghttp://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Sumatra
SumatraBengkulu Bengkuluhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Bengkulu_(provincie)
SumatraLampung Bandar Lampunghttp://nl.wikipedia.org/wiki/Lampung
SumatraRiau Archipel Tanjung Pinanghttp://nl.wikipedia.org/wiki/Riouwarchipel
SumatraBanga Belitung Pangkal Pinanghttp://nl.wikipedia.org/wiki/Banka-Billiton
JavaDKI JakartaJakartahttp://nl.wikipedia.org/wiki/Jakarta
JavaBanten Serandhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Banten
JavaWest-Java Bandunghttp://nl.wikipedia.org/wiki/West-Java
JavaMidden-Java Semaranghttp://nl.wikipedia.org/wiki/Midden-Java
JavaOost-Java Surabayahttp://nl.wikipedia.org/wiki/Oost-Java
JavaYogyakarta Yogyakartahttp://nl.wikipedia.org/wiki/Yogyakarta
Kl. Soenda eilandenBali Denpassarhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Bali_(eiland)
Kl. Soenda eilandenWest-Nusa TenggaraMataramhttp://nl.wikipedia.org/wiki/West-Nusa_Tenggara
Kl. Soenda eilandenOost-Nusa Tenggara Kunpanghttp://nl.wikipedia.org/wiki/Oost-Nusa_Tenggara
KalimantanMidden-Kalimantan Palangkarayahttp://nl.wikipedia.org/wiki/Midden-Kalimantan
KalimantanWest-Kalimantan Pontianakhttp://nl.wikipedia.org/wiki/West-Kalimantan
KalimantanZuid-KalimantanBanjarmasinhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Kalimantan
KalimantanOost-Kalimantan Samarindahttp://nl.wikipedia.org/wiki/Oost-Kalimantan
CelebesNoord-Sulawesi Manadohttp://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Celebes
CelebesGorontalo Gorontalohttp://nl.wikipedia.org/wiki/Gorontalo_(provincie)
CelebesMidden-Sulawesi (Palu)Paluhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Midden-Celebes
CelebesWest-SulawesiMamujuhttp://nl.wikipedia.org/wiki/West-Celebes
CelebesZuidoost-SulawesiKendarihttp://nl.wikipedia.org/wiki/Zuidoost-Celebes
CelebesZuid-Sulawesi Makassarhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Celebes
MolukkenMolukken Ambonhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Maluku_(provincie)
MolukkenNoord-Molukken Ternatehttp://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Molukken
MolukkenPapua Jayapurahttp://nl.wikipedia.org/wiki/Papoea_(provincie)
MolukkenWest-Papua Manokwarihttp://nl.wikipedia.org/wiki/West-Papoea
--Henk 10:15, 27 October 2012 (EDT)

Ingevoerde plaatsen in WR [27 October 2012]

-De indeling van Indonesië is niet van omstreeks 1900 maar van het heden. Ik denk dat, dat politiek gezien de juist keuze is. Doordat Indonesië tot 1949 Nederlands grondgebied was, zijn vele Nederlanders daar geboren, getrouwd en gestorven. De Nederlandse benamingen kunnen via een doorverwijzing worden ingevoerd. (Dit om fouten te vermijden, dus de Nederlandse naam wordt een doorverwijzing) -De gegevens zijn van de Engelse WP overgenomen, waar nogal wat fouten/gaten in zitten. Soms kan er beter naar Bahasa Indonesia, "taal van Indonesië" worden door gelinkt en die site volgen. (en heel soms heeft de plaatselijke taal betere informatie.) -Mag ik zelf de plaatsen daar veranderen of is er iemand voor overleg? Is er een moderator met Indonesië verbonden? Moeten we en speciale pagina voor overleg over Indonesië en Suriname hebben? -Het is volgens mij soms onontkoombaar dat er 5 namen kunnen komen te staan. Indonesië heeft een grootte oppervlakte.

Desa/…, dorp/plaats, village Kecamatan, onderdistrict, district Kabupaten, regentschap, regency / kota (otonom), stadsgemeente, autonoom city Provinsi, provincie provinces Indonesia, Indonesië, Indonesia Lidewij 05:18, 26 October 2012 (EDT)

Ik heb een paar plaatsen (Padang) in WR bekeken en ben het helemaal met je eens, er staan veel fouten in, volgens mij kun je zelf de plaatsen veranderen, maar ik zal dat nog even bij Jennifer navragen( ik denk niet dat er een moderator voor Indonesie is) --Henk 12:12, 27 October 2012 (EDT)--Henk 12:46, 27 October 2012 (EDT)

One comment regarding De Nederlandse benamingen kunnen via een doorverwijzing worden ingevoerd. (Dit om fouten te vermijden, dus de Nederlandse naam wordt een doorverwijzing) - the Dutch name should be entered as an "Alternate name" on the Place page. Creating a redirect for each alternate name is not necessary. The GEDCOM uploader software will take the Alternate name on the place page into consideration when matching places. --Jennifer (JBS66) 12:50, 27 October 2012 (EDT)

Indonesië [27 October 2012]

-De indeling van Indonesië is niet van omstreeks 1900 maar van het heden. Ik denk dat, dat politiek gezien de juist keuze is. Doordat Indonesië tot 1949 Nederlands grondgebied was, zijn vele Nederlanders daar geboren, getrouwd en gestorven. De Nederlandse benamingen kunnen via een doorverwijzing worden ingevoerd. (Dit om fouten te vermijden, dus de Nederlandse naam wordt een doorverwijzing) -De gegevens zijn van de Engelse WP overgenomen, waar nogal wat fouten/gaten in zitten. Soms kan er beter naar Bahasa Indonesia, "taal van Indonesië" worden door gelinkt en die site volgen. (en heel soms heeft de plaatselijke taal betere informatie.) -Mag ik zelf de plaatsen daar veranderen of is er iemand voor overleg? Is er een moderator met Indonesië verbonden? Moeten we en speciale pagina voor overleg over Indonesië en Suriname hebben? -Het is volgens mij soms onontkoombaar dat er 5 namen kunnen komen te staan. Indonesië heeft een grootte oppervlakte.

Desa/…, dorp/plaats, village
Kecamatan, onderdistrict, district
Kabupaten, regentschap, regency / kota (otonom), stadsgemeente, autonoom city
Provinsi, provincie provinces
Indonesia, Indonesië, Indonesia Lidewij 05:18, 26 October 2012 (EDT)

Politiek gezien is het wellicht de juiste keuze om de namen van 1949 te gebruiken, echter de geschiedenis van de Nederlanders speelt zich vooral voor die tijd af. Ik zou dan ook graag de namen van rond 1900 blijven gebruiken, temeer omdat het in de geplaatste stambomen vooral gaat over mensen, die rond of voor 1900 zijn geboren. De namen na 1949 zeggen mij en andere genealogen niets

--Henk 06:46, 26 October 2012 (EDT)

Henk, wanneer de plaatsen in de Nederlandse benamingen worden aangemaakt, kunnen deze benamingen volgens mij gewoon gebruikt worden. Wanneer deze benaming doorlinken naar de namen van nu zijn er volgens mij geen problemen. --Lidewij 07:06, 26 October 2012 (EDT)

De zgn officiële plaatsnaam zou volgens mij de situatie na 1949 moeten weergeven. Onder deze officiële naam zijn echter de koloniale versies in te voeren (voorzover niet gebeurd) dan worden de oude namen aan de tegenwoordige plaats verbonden. Dankzij de mogelijkheid na de officiële plaatsnaam ook de oude naam toe te voegen kan met de plaatsnamen flexibel worden omgegaan. Bijv. Bogor - Buitenzorg.--Klaas (Ekjansen) 08:15, 26 October 2012 (EDT)

  • Place:Buitenzorg, Indonesia deze doorverwijzing had ik al gemaakt. Deze pagina werd zo door Bergsmit gemaakt. Hier zou je je nog aan Buitenzorg, Java, Indonesië kunnen denken. De naam werd al voor 1949 veranderd. Allemaal dingen waar over overleg nodig is. Op Bogor staat een lap Engelse tekst die ik niet ga controleren. Mijn ervaring is dat de Engelse WP voor Indonesië niet altijd juist is. --Lidewij 08:43, 26 October 2012 (EDT)

Ik ben helemaal tevreden met jullie ideeen, en Lidewij, als je het op prijs stelt wilt ik wel zo nu en dan meekijken, tenminste als je dat niet vervelend vindt, daarnaast klopt het, Klaas, dat plaatsen geen volgers krijgen, als ik naar mezelf kijk, ik wil eigenlijk alleen maar bezig zijn met stamboomonderzoek en de "randverschijnselen"zoals plaatsnamen zijn daarbij ondergeschikt, alleen als ik een bepaald verband bestudeer duik ik wat verder in bijvoorbeeld de geschiedenis van een plaats.--HenkCS 12:55, 26 October 2012 (EDT)


Henk, Place:Indonesia heeft geen volgers. Indonesië heeft met de Nederlandse bevolking te maken. Het is hier nu een hotspot, dus heb ik Place:Indonesia hier maar gelijk uitgerold. Ik vind het prima wanneer het geheel wordt verplaatst. --Lidewij 13:26, 26 October 2012 (EDT)
Nadat ik gisteren een paar uur gezocht heb om de geo/plaats van een bekende Nederlandse plantage: Djati Roenggo / Djatie-Roenggo (blijkt nu Jatirunggo/of Jatirungo ...Maleis? te heten) te vinden. Kan ik me voorstellen dat mensen dit soort zaken laten zitten. Misschien een ander idee. Help!! Indonesië ;-)

Help:NLHelpIndonesië. --Lidewij 06:22, 27 October 2012 (EDT)--Henk 12:56, 27 October 2012 (EDT)--Jennifer (JBS66) 15:28, 27 October 2012 (EDT)


plaatsen Indonesië (gekopieerd van [talk: HenkCS] [29 October 2012]

Soms is het puzzelen met de plaatsen in Indonesië en de Indonesische wiki is daarbij mijn beste vriend. Door dat Indonesië hier volgens de Engelse WP is geplaatst zijn er veel fouten in geslopen. De Indonesische wiki is veel beter ingevuld. Soms moet je de dingen in een ander taalgebied van Indonesië verder bekijken. Het lukt mij prima om de boel in orde te brengen. Geografie vind ik leuk en ik heb er inzicht in. Wanneer ik er echt niet uitkom, is het ook mogelijk om op de Wikipedia:id: een vraag te stellen. Ook weet ik wie ik op Wikipedia:nl daarvoor aan moet spreken.
Hulp heb dus eigenlijk niet nodig, maar…. ik werk al wat langer in wikigemeenschappen, zodat ik weet dat een volgende je werk zo weer ongedaan kan maken. (kijk maar wat vandaag gebeurde, wil je opslaan en weg is de pagina) Daarom vond ik het belangrijk, dat het een en ander breder gedragen zou worden.
Er staan al heel veel personen in Indonesië genoteerd. Je krijgt je gedcom niet gemakkelijk geïmporteerd, wanneer de plaatsen niet goed ingepast kunnen worden. Hoe eerder de boel een beetje op orde, hoe meer personen er met een gebeurtenis geplaatst kunnen worden.
Je dacht dat een grote plantage niet tevens een dorp/plaats zou zijn? Men leefde bij het werk. Er was nog weinig forensisme.
Ik heb wel vragen? Bv Hoe moet de Nederlandse alternatieve naam/doorverwijzing er uitzien?
Buitenzorg, Java, Indonesië of Buitenzorg, West-Java, Indonesië
Het nadeel van de alternatieve naam is, dat je volgens mij, niet kan zien wie er onder de alternatieve naamvallen. Je kan, bij wat linkt, mooi een scheiding zien in welke tijdvak iemand een gebeurtenis had. Ik heb ook nog geen idee hoe dat er dan op het scherm uit komt te zien. Dat zal ik dan eerst eens gaan uitproberen.
Dank voor het meedenken. Het is een goed idee met Klaas er bij. Groet, Lidewij 17:23, 27 October 2012 (EDT)


goedemorgen,

eerste even een paar kleine misverstandjes uit de weg ruimen: - de voertaal op de Talk page hoeft niet persé Engels te zijn, Jennifer heeft hem aangemaakt en zijn kan er niets an doen dat de programmatuur geen Nederlandse versie heeft, waardoor de naam in het Engels is. Ik heb er zelf al Indonesie van gemaakt. - het project wordt zo breed mogelijk gedragen, alleen zijn Klaas, Jij en ik, momenteel, de enige 3 gebruikers van WeRelate die hierin geinteresseerd zijn en ik dan ook nog in beperkte mate. van Klaas weet ik het niet. - ik ben me er heel erg van bewust dat anderen je werk zo weer ongedaan kunnen maken, of nog erger, ik heb daarom ook echt behoorlijk getwijfeld of ik WeRelate wilde gaan gebruiken en heb eigenlijk ook totaal geen zin om met andere "dingen" dan met met eigen projecten bezig te zijn en zelfs daarvoor maak ik continu backups voor mijn website, - eigenlijk als ik er nu zo over nadenk, is dit dus wel weer een onderwerp voor Nederlandse Kletsplatform :-) - volgens mij gaat het helemaal goedkomen met Indonesië en heb het idee dat je ook helemaal niet op (ongevraagd) advies zit te wachten, maar probeer het gestructureerd te houden, top down (sorry, van bovenaf) - sterkte ;-) --henk 04:06, 28 October 2012 (EDT)

Henk, ik ga gewoon heel langzaam beginnen (met wat ik in mijn hoofd heb en denk wat het beste is) en bekijk wat ik tegen kom. Dan kijken we het op een gegeven moment gezamenlijk en weten we waar we over spreken. Sommige pagina’s zitten zo vol met wikipedia tekst, dat je je afvraagt waar laat de gegevens die voor familieonderzoek van belang zijn. Je zou af en toe willen dat de wikipedia tekst in te klappen is, maar die mogelijkheid bestaat niet op WeRelate.
Er zijn nog vele andere onderhoudsprojecten waar ik zo af en toe langs loop. Ik doe gewoon wat me voor de voeten komt. (en waar ik energie voor heb).
Willen we de bevolkingsgroei aan kunnen, zullen er toch een aantal stevige huizen gebouwd moeten worden. Op het moment dat het er als een vluchtelingenkamp uit gaat zien, liggen er allerlei ziekten op de loer. Of het met Indonesië goed komt weet ik niet. Het land is zo ontiegelijk groot. Het is volgens mij gewoon ‘doordoen’.
Groet, Lidewij 08:08, 28 October 2012 (EDT)

Ik kwam in mijn laatste 2 gedcoms: nageslacht van Hugo de Groot en nageslacht van Johan van Oldenbarnevelt, nogal veel Indonesische plaatsnamen tegen. En het is werkelijk soms vrijwel onmogelijk de juiste plaats te vinden, dat ik soms de Nederlandse naam laat staan en dan met bijv Jawa, Indonesia verlink. Dan wordt de plaats tenminste niet rood. Dat alles met de idee - later bekijk ik dat nog wel in detail. Maar of daar wat van komt... Het initiatief Indonesia begroet ik, want voor de komende generaties zegt dat koloniale verleden nog veel minder. Nog een vraag (wat je ook kunt verstaan als een half antwoord) is de oude koloniale administratieve indeling ook te achterhalen? Als dat kan zou je de Nederlandstalige naam Buitenzorg, Koloniale administratieve regio, Eventueel nog een grootregio, Indonesia. moeten worden ingevuld. Maar daar kan ik niet zo erg veel bijdragen. Ik zou als land altijd Indonesia gebruiken, dat is een WeRelate-conventie. Niet Insulinde, Nederlandsch Oost-Indië of Indonesië. Daarover kunnen we dan weer discussiëren.--Klaas (Ekjansen) 12:35, 28 October 2012 (EDT)

Klaas in mijn schoolatlas op de lagereschool was Indonesië nog gewoon vermeld. Ik heb de rijtjes eilanden nog wel geleerd op te dreunen, alleen weet ik niet of dat van mijn moeder of op school was. Ik zat vroeger al in atlassen te neuzen.
Zoals ik het nu in mijn hoofd heb, wil ik dichtbij blijven hoe het een en ander in de Nederlandse bronnen wordt vermeld. Dit is ook de wijze zoals men het in zijn genealogische database heeft staan. Men heeft bv Buitenzorg, West-Java, Indonesië en niet Buitenzorg, West-Java, Indonesia. Het worden geen pagina’s, het zijn maar doorverwijspagina’s. Wanneer er doorverwijspagina’s zijn, kan ik bv een lijst van maken, maar ook een categorie. Schreef men de namen vroeger maar gelijk, maar zelfs dat is niet het geval. Ik ga mijn hoofd nog niet breken over de oude koloniale administratieve indeling, wanneer ik dat vind zal ik dat zeker noteren. Wanneer ik dat doorgrond heb, kan dat ook achteraf nog wel. Ik heb digitaal al wat oude kaarten verzameld. GRoet, Lidewij--henk 03:51, 29 October 2012 (EDT)

Wrong name [21 jan 2017]

This they are. --Lidewij 10:19, 21 May 2013 (EDT)


Bestuurlijke indeling van Indonesië

Desa/kampong/, dorp/plaats,gehucht, buurtschap village
4 Kelurahan, stedelijke gemeenschap / Desa, dorp/dorpsstreek, plaats, village (Juridische eenheid, onderste bestuurslaag. Een desa is onderverdeeld lokale gemeenschappen. Legal unit, lower level administration. A desa is divided local communities.) Het hoofd van Kelurahan (de loerah ) is een ambtenaar die door de prefect (aangesteld bupati ) of burgemeester ( wali kota )
3 Kecamatan, onderdistrict, district
2 Kabupaten, regentschap, regency / kota (otonom), stadsgemeente, autonoom city
1 Provinsi, provincie provinces
0' Indonesia', Indonesië, Indonesia

Dat zijn 5 namen welke wordt niet meegenomen?

https://en.wikipedia.org/wiki/Subdivisions_of_Indonesia

--Lidewij 20:49, 21 January 2017 (UTC)