Person:Jacob van Weena (1)

Watchers
Jacob van Weena
 
d.1189
Facts and Events
Name Jacob van Weena
Unknown Jacob van Bokel
Alt Name Jacob Bouckels van Weena
Alt Name Jacob van Wassenaer
Gender Male
Marriage to _____ van Woerden
Death? 1189
References
  1.   De Leeuw van Weenen
    [[1]], gevonden 2015.

    Jacob van Wassenaar is een roemrijk man. Er zijn hele gedichten en tekeningen gemaakt van Jacob. Volgens de overlevering werd hij gedwongen om zijn naam met die van Boekel of Bokel te verwisselen wegens een door hem gepleegde moord (zie gedicht "de Beukelaar" en de gelijknamige litho). Overigens een zeer milde straf voor een moord, maar dat heb je als je zelf eigenaar bent van de rechtbank.
    Deze Jacob laat de dijken rondom zijn land verzwaren (o.a. de Beukelsdijk). Hij vindt dat hij daar erg goed aan gedaan heeft en schenkt die landen dan ook zijn naam.Vanaf die tijd heten die landen: Jacob Bouckelsambacht. De naam Bouckels, voegt hij dan ook bij zijn eigen naam en dus heet hij voluit Jacob Bouckels van Weena. Die naam blijven de geslachten na hem ook dragen.

    Volgens Jacob Kortebrand was de vader van Jacob niet Dirk, maar Jacob de Burggraaf onder wiens invloed aan de oever van de Maas nieuw leven gewekt zou zijn. Dat dit inderdaad niet Jacob Bouckels van Weena zelf moet zijn geweest blijkt wel uit de zinsnede in het zondagsblad de Standaard van 25 maart 1941 dat heer Jacob goed was voor zijn onderdanen, hun welvaart bevorderde, handel en visvangst, landbouw en veeteelt aanmoedigde. Dat staat in geen verhouding tot de Jacob Bouckels, die letterlijk over lijken ging. Het gedicht "de Beukelaar" schrijft over hem: "Hoe barsch ook van gemoed" en "Geen eigene werd ooit een lach Op 's ridders wang gewaar."
    Volgens Kortebrand was Jacob Bokel getrouwd met een dochter van de heer van Woerden bij wie hij 2 zoons verwerkt. Dirk en Gijsbrecht.
    Volgens het zondagsblad de Standaard van 25 maart 1941 zijn de beide broeders in het jaar 1245 gestorven en is hun stoffelijk overschot bijgezet in de abdij van Egmond.
    De oudste Dirk, liet een zoon Reinier na die kinderloos stierf in 1266, zodat zijn goederen geerfd werden door een zoon van Gijsbrecht, die ook Gijsbrecht heette.
    Deze Gijsbrecht wordt vermeld in 1285 en is waarschijnlijk overleden in 1298, met achterlating van 3 zoons: Dirk, Gijsbrecht en Herman.
    Dirk, de zoon van Gijsbrecht, had ook nog een dochter: Agniese.

    Volgens Lois sterf Jacob in 1189 en volgt zijn zoon Reijnier hem op.

  2.   (Secundaire) bronnen zijn diffuus over de ouders van Jacob. Naast Dirk van Weena en Jacob de Burggraaf, wordt ook nog Halewijn III van Leiden genoemd.

    De Leeuw van Weenen lijkt de meest aannemelijke reconstructie op basis van ouderen en nieuwere secundaire informatie te hebben gemaakt en wijst Dirk van Weena als meest aannemelijke vader aan.