Person:Albrecht van Egmont van Meerestein (5)

Watchers
Albrecht van Egmont van Meerestein
 
d.1596
Facts and Events
Name Albrecht van Egmont van Meerestein
Alt Name[1] Albert van Egmont van Meerestein
Alt Name[3] Albrecht van Egmond van Merestein
Gender Male
Occupation[1] 1574 Gouda, Zuid-Holland, NetherlandsKapitein
Marriage to Sara van Brederode
Death[2] 1596
References
  1. 1.0 1.1 genealogie Van Egmont van Meerestein, in Leth, Hendrik de and Matthaeus Brouërius van Nidek. Het Zegenpralend Kennemerland, vertoond in 100 heerlijke gezichten. (Amsterdam: Jan Roman)
    14, 1732.

    2. Albert, Kapitein binnen ter Goude in 't jaer 1574, hy was wel gehuwt, doch verwekte noit kinderen by zyne vrouwe, Sara, bastaert dochter van Reinout van Brederode, die na zynen doot hertrouwde met Amelis Uiteneng in de Beverwyk.

  2. Huis van Egmont, in Wikipedia.NL
    [[1]], gevonden 2017.

    Albrecht was betrokken bij de watergeuzen, onder andere bij de inname van Den Briel en het beleg van Haarlem en Gouda. Hij was gehuwd met Sara van Brederode, dochter van Reinoud van Brederode. Albrecht correspondeerde regelmatig met Willem van Oranje en werkte samen met Hendrik van Brederode, heer van Vianen. Zo stond hij Hendrik bij in zijn poging Amsterdam te bezetten.

  3. Mini biografie, in Aa, Abraham Jacobus Van der. Beknopt Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden Onder Medewerking Van Eenige Vaderlandsche Geleerden
    Deel 5, 1859.

    EGMOND VAN MERESTEIN (Albrecht van), broeder van den voorgaande, nam even als deze deel aan de bevrijding des vaderlands. Hij teekende het verbond der Edelen, en nadat hij eenigen tijd zich met Brederode te Amsterdam had opgehouden, vlugtte hij in 1567 en werd door Alva ingedaagd en gebannen. Hij nam deel aan het nader verbond in 1569, en was voorts een der voornaamste bevelhebbers op de vloot der Watergeuzen, met welke hij in zegepraal den Briel binnen trok, en hij was een vertrouwd vriend van Oranje, die briefwisseling met hem hield. Hij trok vervolgens met Lumey tot ontzet van Haarlem te velde, en werd door de Spanjaarden gevangen genomen. Gerantsoeneerd of ontkomen, werd hij in October 1573 tot krijgskommissaris aangesteld. In het volgende jaar had hij het geluk om Gouda te behouden, toen door Noircarmes, geholpen door eenige verraderlijke burgers, die stad bijna bemagtigd was. Verder wordt zijn naam niet meer genoemd, dan bij de gevangenneming van Petrus Dathenus te Vianen in 1584. Hij overleed in 1596 en was gehuwd met Sara, natuurlijke dochter van Reinout van Brederode, die hem geene kinderen schonk. Het wapen van Egmond van Merenstein was als dat van Egmond, gebroken met barensteel, geschakeerd van zilver en azuur.
    Zie Bor, Nederl. Oorl. B. V. bl. 289 (208); van Leeuwen, Bat. Illustr. bl. 957; Wagenaar, Vaderl. Hist. D. VI. bl. 308, 387; Kok, Vaderl. Woordenb. D. XIII. bl. 207; van Wijn, Aanm. op de Vaderl. Hist. van Wagenaar, D. VII. bl. 42; Te Water, Verb. der Edel. D. II. bl. 367-370, D. III. bl. 460; van Groningen, Geschied. der Watergeuzen, bl. 215-217, 447, 448; Fr. van Vervou, Gedenckweerd. Geschied. bl. 5; Vrije Fries. D. I. St. II bl. 116, 117.