Person:Jan Klein Bruinink (7)

Jan Willem Klein Bruinink
d.1810
Facts and Events
Name Jan Willem Klein Bruinink
Alt Name Willem _____
Alt Name _____ Cleijn Bruijninck
Alt Name _____ Klein Brunink
Gender Male
Christening[1][2] 18 Mar 1742 Eibergen, Gelderland, Netherlands
Marriage 23 Jul 1768 Eibergen, Gelderland, Netherlandsto Hendrika Huiskes
Death? 1810

Omdat de archieven van Gelderland vanwege hun omvang niet geklapperd zijn en bovendien voor een groot deel in slechte staat verkeren, is het niet gelukt om veel ekstra informatie over dit deel van de familie te vinden.

Via een zijweg is het toch mogelijk om enig inzicht in de gang van zaken te

krijgen. De bron die gebruikt werd is: "De herbouw van de boerderij Hulshoff te Eibergen in 1802", geschreven door Humphrey F.L. Mansvelt Beck.

In de winter van 1802 kondigde de 'Finantieele Commissie over het voormaalig Zutphens Quartier' de openbare aanbesteding aan van de vernieuwing van het huis op het Goed Hulshoff in Olden Eijbergen, een buurtschap nabij Eibergen in de oostelijke Achterhoek gelegen. Deze commissie bestierde in de dagen van de Bataafse Republiek de fianciën van de Graafschap en beheerde tevens uit dien hoofde de geconfisqueerde goederen, zoals dat van de pastorie te Neede, waartoe erve Hulshoff vroeger behoorde. (...)

Men krijgt de indruk dat het oorspronkelijke bedrijfsgebouw indertijd wegens ouderdom aan vervanging toe was. (...) Blijkens een tevoren opgesteld verlanglijstje heeft men de herbouw van de boerderij meteen aangegrepen om deze tien voeten langer als het oude huis te maken. (...)

De in 1802 op erve Hulshoff gebouwde boerderij bestaat nog in hoofdopzet. (huidig adres: Lintveldseweg 12, Eibergen)

De boerderij is een variant op het langsdeeltype dat vanaf de zeventiende tot in de negentiende eeuw kernmerkend is geweest voor de Achterhoek. Deze onderscheidt zich door een zadeldak met houten topgevels. Zodoende was er meer bergruimte voor de oogst dan bij een boerderij met een wolfsdak.

Verder valt bij Hulshoff de bijzondere vorm van het woongedeelte op: door de sprongen in de zijmuren is de breedte van het voorhuis toegenomen en door de dakvlakkenvan dit voorhuis hoger op te lichten, is er binnenin overal een goede stahoogte en meer mogelijkheid tot lichtinval verkregen. Het zelfstandige karakter van het woonhuis werd voorheen nog eens extra benadrukt door het pannendak, dat een contrast vormde met het strodak op het achterhuis. Tegenwoordig is dit laatste ook gedekt met pannen.

In de huidige boerderij Hulshoff is uiterlijk nog goed de oorspronkelijke opzet van 1802 te herkennen, ondanks de renovatie die in de vorige eeuw heeft plaatsgevonden. Hierbij zijn waarschijnlijk de kopgevels opnieuw gemetseld en de raamkozijnen vernieuwd. De indeling van de voorgevel is in grote trekken gehandhaafd gebleven. De zijgevels bieden nu een geheel andere aanblik hoewel de metselstenen van de muur achter de voormalige beestestal langs nog wel een oorspronkelijke indruk maken. Ook de drie kozijnen voor de mestdeuren in deze muur doen aan de opzet van 1802 denken, maar de plaats, afmeting en konstruktie wijken af van wat in het bestek en de tekeningen voorgeschreven staat. Ook de staldeuren in de achtergevel lijken uit 1802 te dateren maar of ze altijd deze plaats en functie gehad hebben, is zeer twijfelachtig. De gemetselde boog boven de deeldeur is vernieuwd, evenals de deeldeur zelf; de in het bestek genoemde makelaar is verloren gegaan.

In de boerderij vinden we nog het oude bintwerk waarvan de maten in grote trekken overeen komen met die in het vestek genoemd zijn. Op enkele punten is het anders uitgevoerd. De stenen kussens die onder de binten vereist waren, zijn thans verdwenen. De in het bestek beschreven kapkonstruktie is nog in zijn geheel aanwezig. Binnenin het woongedeelte is de enige nog goed herkenbare ruimte de voormalige woonkeuken met de 'stapel' en de gerenoveerde bedstedenwand. Ruimtelijk is deze gewijzigd doordat er - zoals vóór het opstellen van het bestek de allereerste opzet is geweest - een gang van deze woonruimte is afgenomen, zodat men niet meer met de deur in huis valt. De nog aanwezige stapel heeft wat afwijkende maten maar zal in hoofdzaak uit 1802 dateren. De ouderdom van de erop aangebrachte tegelwand laat zich daarentegen niet eenvoudig schatten. In de stapel bevinden zich verder twee platen van Bentheimer zandsteen waarin het jaartal van de bouw en de initialen van de toenmalige pachter/bewoner en diens echtgenote zijn aangebracht. (J.W.K.B. = Jan Willem Klein Bruinink en H.H. = Hendrica Huiskens) Ze zijn waarschijnlijk dan ook op initiatief van deze laatsten geplaatst.

In de vloer van de stapel in de woonkeuken is nog een oude askuil aanwezig, doch anders uitgevoerd dan de beschreven vierkante raakkuil: een oude kookketel heeft kennelijk gediend als aspot. Het vloertje rondom de stapel is bestraat met kannenschroot, in visgraatmotief gelegd, in plaats van de in 1802 voorgeschreven klinkers. De sierbestrating is dan waarschijnlijk ook van jongere datum.

Het timmerwerk werd verricht door Garrit Jan Blankvoort voor 1900-:-: caroliguldens;

het metselwerk door Jannet Klein Bruinink voor 1200-:-: caroliguldens;

het verven en het glaswerk door R. Revins voor 135-:-: caroliguldens.

(Gerrit Klein Bruinink was later bewoner van deze boerderij. Zie ook de verschillende illustraties. Iets ten zuiden van Hulshoff ligt erve Klein Bruinink, no. 49 - tegenwoordig ook Pasop genaamd.

References
  1. Nederlands Hervormde Kerk, Eibergen. Kerkelijke registers, 1621-1812. (Salt Lake City, Utah: Genealogical Society of Utah, 1950, 1972, 1991).

    Doop Jan Willem Grijmkers Brunink, 18-03-1742
    Doopdatum: 18-03-1742
    Plaatsnaam: Eibergen
    Dopeling: Jan Willem Grijmkers Brunink
    Jan Willem Brunink, Grijmkers
    Moeder: Gerritjen Wibbelz
    Vader: Henderick Grijmkers Brunink
    Henderick Brunink, Grijmkers
    Kerkelijke gemeente: Eibergen
    Toegangsnummer: 0176
    Inventarisnummer: 607
    Pagina: 66
    Volgnummer op pagina: 1

  2. .

    Doop Jan Willem Cleijn Bruijninck, 18-03-1742
    Doopdatum: 18-03-1742
    Doopplaats: Eibergen
    Dopeling: Jan Willem Cleijn Bruijninck
    Moeder: Gerritien nn
    Vader: Hendrick Cleijn Bruijninck
    Kerkelijke gemeente: Eibergen
    Toegangsnummer: 0176
    Inventarisnummer: 607.01
    Pagina: 305
    Volgnummer op pagina: 6