Person:Jens Jyde (1)

Watchers
Jens Nilsson Jyde
d.1564 Norway
m. Est 1545
  1. Hannibal Jenssen GjelstenAbt 1550 - Abt 1620
m.
Facts and Events
Name Jens Nilsson Jyde
Alt Name _____ Gjelsten
Alt Name Jens Skriver _____
Gender Male
Birth? Norway
Marriage Est 1545 Veøy, Møre og Romsdal, Norwayto NN Jens' kone Gjelsten
Marriage Veøy, Møre og Romsdal, Norwayto NN Jonsdotter Randall
Death? 1564 Norway

Jens Nilsson “Skriver” Gjelsten

Digitalarkivets Webdebatt, BJD

Jens Nilsson Skrivar er mest sannsynlig lik den Jens Jyde som er nemnt som befalingsmann over Giske i 1544, og likeeins den Jens Jyde som i 1571 var konstituert fut på Sunnmøre i 1571 (etter at futen Hans Laurensson i Søvik, kona sin stefar, døydde) og seinare virkelig fut til 1579. Vi kjenner ingen andre futar enn Jens Jyde på Sunnmøre mellom 1571 og 1579, og sannsynligvis hadde han dette ombodet, dvs også så lenge han var giskefut. Dette var mulig, jf Jacob Pederson, den seinare lagmannen, som var giskefut og sunnmørsfut samtidig.

Eg har skreve at Jens Nilsson blei avsett som giskefut i 1577, men det er ingen ting i vegen for at han fikk fyken allereie nokre år før, ser eg no.

Jens Nilsson Skrivar kan altså ha vore ein Jens Nilsson Jyde. Ein ung mann av nett dette namnet blei i 1534 tatt inn som 'dreng' i erkebispen si hird. Ein slik dreng ville etter nokre år bli opphøgd til 'svein' og såleis få lågadelig status. I 1537 var det trulig Jens Nilsson Jyde sin tur, men sidan Olaf Engelbrektson flydde landet 1. april dette året nådde ikkje Jens Nilsson sveinestatus.

Denne Jens Nilsson Jyde var trulig fødd i 1517, kanskje i Jylland, og for å bli erkedreng må han ha vore son av ein mann erkebispen kjente godt og hadde tiltru til, ein erkesvein, setesvein eller ein annan tilhengar. I 1534 døydde erkesveinen Nils Olafson Jyde, og dette kan ha vore Jens Nilsson sin far. Men vi kan ikkje sjå vekk fra andre jyde-Nils'ar vi finn på denne tida.

Utanom sveinen Nils Olafson Jyde er det særlig éin som peiker seg ut, Nils Jensson Jyde, som på kona sine vegner vann tilbake Follestadgodset i Ørsta i 1548. Jens Nilsson må i så fall vere Nils Jyde sin son i eit tidligare ekteskap.

Denne jyde-Nils'en kan vere lik erkesveinen av namnet Nils Jyde som fikk fyken i 1536, og samtidig passet sitt påskreve: Forræder.

http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=16756&sok=&nr=18&antinnlegg=56&startnr=&antall=&spraak=#anker

Per Gjendem

Historisk sett er det to personer på Giskegodset som kalles Jens Jyde. Nr. 1 var befalingsmann der i året 1544. Nr. 2: Jens Nielsen Jyde var fogd på Sunnmøre i to omganger, 1571 og 1574-78. Vi antar at Jens Nilsson Sunnmørsfut var gift to ganger. Første giftermål fant sted på Søvika i Borgund med ei ukjent kvinne. Det skal ha vært minst to barn i dette ekteskapet. Deretter giftet han seg opp att med ei ukjent søster av adelsmennene Tomas og Jon Randall på Gjelstein i Vestnes. I dette siste ekteskapet var det minst tre barn. Det fins informasjon om ett av disse barna. Familiegreinene til min bestefar og bestemor i Romsdal smelter sammen i gammel tid på Vestnesgodset. Det samme skjer med Knardal-slekta til mormor på Rovde i Vanylven, uten at det kan sies være noe merkelig ved det. På begge sider er det atskillige tråder som fører tilbake til adelskap på Vestnesgodset som ble preget av Eeg-familien på Gjermundnes i Romsdal og dens tilsvar på Sunnmøre, Gidskegodset. Gjennom et ekteskap på Beinset i Misund kommer vi ned til femte generasjon etter Store-Rasmus Engelbrigtson Myklebust. Som så mange andre romsdalinger, nedstammer min bestemor fra Jens Nielsen Jyde. Jeg var lenge reservert til å presentere det foreliggende materialet som ved første blikk kan virke mindre troverdig. Men etter lenge å ha fordøyd andres syn på stoffet, har jeg omsider akseptert tilfanget og avfinner meg med at slik fortoner realitetene seg. Hun blir etterkommer i direkte linje fra skriverklerk Jens Nielsen Jyde, den mektige administratoren over Vestnes-godset og Gidske-godset samtidig, ved at hun har aner som kom fra Nakkebakken i Vestnes til garden Orset på Otrøya i Misund. O. Kvalsund forteller i bokverket “Borgund and Giske“ at Jens Skriver ankom til futegarden Søvik i år 1570. Da han giftet seg med ei datter av Magdalena Tørrisdtr. Kamp, kunne han samtidig også overta stillinga som Giske-fogd. Så flyttet han i året 1580 i embetes medfør til garden Gjelsten på Vestnes i Romsdal. Imidlertid er det en link til Jens Skriver også på min bestefars side. Denne slektlinja er grundig studert av lokalhistoriker & slektsgransker Anna Holen Helset, og det gis lite rom for tvil om sammenhengen. Dermed blir framstillinga slik: Identiteten til første kona til Jens ”skriverklerk” Gjelsten er temmelig uviss, men på den annen side var det to barn i dette parforholdet. Så fulgte det et gjengifte med NN Jonsdtr. Randall som stammet fra Fyrde (eller Førde) i Austefjord (Volda) eller futegarden Søvik i Borgund. Jens Skriver blir så framstilt som en styrer på Giske i året 1570. I 1578 fortoner han seg som en rettelig kakse på garden Gjelsten. Hans to barn (fra første ekteskap): 1: Hanibal Jensen født cirka 1550. 2: Knud Jensen født cirka 1555. Denne hans yngste sønn ble seinere valgt til “lensherre” over Sunnmøre. http://www.pergjendem.com/?p=3675

http://www.pergjendem.com/?p=191