Person:Bernardus IJzerdraat (1)

Watchers
Bernardus IJzerdraat
m. 20 Jul 1916
  1. Walter IJzerdraat1920 - 2001
  2. Hans IJzerdraat1922 - 2005
m. 17 Apr 1924
  1. Bernard IJzerdraat1926 - 1986
Facts and Events
Name Bernardus IJzerdraat
Gender Male
Birth[1] 13 Oct 1891 Haarlem, Noord-Holland, Nederland
Marriage 20 Jul 1916 Zwolle, Overijssel, Nederlandto Jantina Gerharda (Tine) Meijer
Divorce 25 May 1923 Zwolle, Overijssel, Nederlandfrom Jantina Gerharda (Tine) Meijer
Marriage 17 Apr 1924 Rotterdam, Zuid-Holland, Nederlandto Bastina Tanneke Maria Braam
Death[2] 13 Mar 1941 Scheveningen, Zuid-Holland, Nederland
Burial[3] 30 Apr 1946 Loenen, Apeldoorn, Gelderland, Netherlands
References
  1. 1 van 10 kinderen.
  2. Bernardus IJzerdraat (Haarlem 13 oktober 1891 - Waalsdorpervlakte 13 maart 1941) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de Waalsdorpervlakte in het duingebied Meijendel bij Den Haag zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen (het precieze aantal is niet bekend) ter dood gebracht door de bezetter. De Waalsdorpervlakte is een van de belangrijkste Nederlandse herdenkingsplaatsen van de oorlog.Op 4 mei wordt er over de Waalsdorpervlakte een zogenaamde Stille Tocht gelopen. Deze stoet vormt zich vanaf het verlengde van de Oude Waalsdorperweg. Het voorste deel van de stoet is gereserveerd voor nabestaanden van de op de Waalsdorpervlakte gefusilleerde Verzetsstrijders en genodigden van de Stichting Nationale Herdenking. Daarachter volgen de belangstellenden. Op de Waalsdorpervlakte luidt de Bourdonklok tot even voor 20.00 uur. Na het Signaal Taptoe volgen twee minuten stilte. Daarna klinkt het Wilhelmus. De deelnemers aan de Stille Tocht lopen vervolgens langs het monument en kunnen bloemen en kransen neerleggen. De Bourdonklok wordt weer geluid totdat de laatste belangstellende het monument heeft gepasseerd.
    De organisatie van deze herdenking is in handen van de leden van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp.

    Bernardus IJzerdraat was van beroep gobelinrestaurateur. Hij was leraar handenarbeid geweest in Rotterdam en richtte daarna een eigen weefschool op in het Gooi. Door de crisis in de jaren '30 moest deze school sluiten. IJzerdraat ging als adviseur werken bij de Deventer tapijtfabriek van Maurits Prins in Dinxperlo. Hij sloot zich in 1936 aan bij de beweging Eenheid door Democratie, die zich zowel tegen fascisme en nationaal-socialisme als tegen het communisme verzette. Zij waarschuwde vanaf het begin voor de pro-Duitse propaganda van de NSB.

    Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 keerde IJzerdraat terug naar Rotterdam; hij werd leraar aan enkele scholen in Schiedam en Vlaardingen. Het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 en de capitulatie de dag erna maakten een enorme indruk op hem en waren het signaal om op te roepen tot verzet. Hij organiseerde een van de eerste verzetsgroepen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland, "De Geuzen" in Rotterdam. Een dag na het bombardement verscheen al zijn eerste verzetsoproep in hun krant, het Geuzenbericht.

    Nadat IJzerdraat verraden was, werd hij op 25 november 1940 opgepakt in Haarlem, waar hij enkele maanden eerder als tapijtrestaurator in het Frans Hals Museum aan de slag was gegaan. De Duitse SD vond bij hem thuis een lijst met daarop alle namen en adressen van de overige leden van de verzetsgroep. De leden werden vervolgens opgepakt en in een groot showproces, het Geuzenproces, veroordeeld.

    Samen met 14 mede-verzetsstrijders en 3 communistische Februaristakers werd IJzerdraat op 13 maart 1941 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte bij Scheveningen. De schrijver Jan Campert maakte een gedicht over de laatste dagen van deze 18 doodgeschoten verzetsstrijders en stakers, getiteld Het lied der achttien doden.

    Postuum ontving IJzerdraat in 1955, als laatste van de gedecoreerden, het Verzetskruis. Deze werd aan zijn weduwe uitgereikt.
    Bron:http://nl. Wikipedia.org/
  3. Bernardus IJZERDRAAT 13-10-1891 13-03-1941 49 leraar, lid verzet, gefusilleerd Waaldorpervlakte 1070139 A-0473 Loenen
    Eerekerkhof Wassenaar/en bijgezet Loenen bij Apeldoorn.
    Zie uitvoerige berichten op http://oranjehotel.nationaalarchief.nl/gevangenen/onderzoeksvoorbeelden/ijzerdraat.asp

    http://www.verzetsmuseum.org/tweede-wereldoorlog/achtergrond/achtergrond,geuzen

    http://www.dodenakkers.nl/oorlog/waalsdorpervlakte.html

    http://www.gedenken-in-benelux.de/
    Gedenkstätte
    Das Comité Oranjehotel wurde bereits im Juni 1946 gegründet. 1947 nahm es die Form eine Stiftung an und setzte sich seitdem zum Ziel, die Erinnerung an das "Oranjehotel" und seine Häftlinge zu bewahren. Die heutige Gedenkstätte besteht aus drei Kernelementen:
    1)einer erhaltenen Todeszelle 2)der historischen Pforte in der Gefängnismauer 3)einem Relief.

    http://www.waalsdorpervlakte.nl
    www.erepeloton.nl
    http://www.geuzenverzet.nl/