|
Family tree▼ Facts and Events
Children
| | Birth | Death |
1. |
|
26 Jul 1920 |
19 Apr 2001 |
2. |
|
29 May 1922 |
4 Apr 2005 |
References
- ↑ akte 147, bruidegom 24 jaar, bruid 22 jaar, beroep: onderwijzeres.
Bronvermelding: NIOD, Dossier Geuzenactie, Doc. II, nummer 272: De Geuzenactie was op militaire wijze georganiseerd van kleine secties tot grote regimenten. Aan het hoofd stond Bernard IJzerdraat met de rang van kolonel (onder zijn schuilnaam Verdeen). Het schema laat de organisatie van een sectie zien. Commandant ervan is de vaandrig.
Bernard IJzerdraat werd in het Oranjehotel en ook voor de Duitse rechtbank aan langdurige verhoren onderworpen. Bij de verhoren in de gevangenis werd vaak grof geweld gebruikt. Dit document heeft betrekking op de rechtszaak.
Bronvermelding: NIOD, Archief Wehrmachtbefehlshaber in den Niederlanden, nummer 296: Tegen Bernard IJzerdraat werden extra zware straffen geëist: driemaal de doodstraf en 15 jaar gevangenisstraf. Als leider van de Geuzenactie werd hij veroordeeld wegens spionage ten behoeve van de vijand, ondermijnende activiteiten en aanzetten tot sabotage.
Op 1 maart 1941 sprak de aanklager de eis uit tegen de verdachten van de Geuzenactie. Tegen 22 verdachten eiste hij de doodstraf. De uitspraak volgde op 4 maart: achttien doodvonnissen.
Bronvermelding: NIOD, Dossier Geuzenactie, Doc. II, nummer 272: De familie van een gefusilleerde verzetsstrijder mocht in de Nederlandse kranten in een rouwadvertentie slechts een mededeling van overlijden doen. Iedere toevoeging omtrent de doodsoorzaak was nadrukkelijk verboden. De echtgenote van Bernard IJzerdraat zond na zijn overlijden een rouwcirculaire aan familie en vrienden, waarin een laatste wens van haar man is opgenomen.
De vijftien ter dood veroordeelde Geuzen, onder wie Bernard IJzerdraat, werden op 13 maart 1941 terechtgesteld op de Waalsdorpervlakte. Bij die gelegenheid werden ook drie Februari-stakers uit Amsterdam gefusilleerd. Samen vormen zij de �Achttien Doden'. Hun dood inspireerde de dichter Jan Campert tot het gelijknamige gedicht.
Een van de Geuzen die in eerste instantie ter dood werd veroordeeld, was de joodse scholier Sebil (Bill) Minco. Hij kreeg vanwege zijn jeugdige leeftijd van 18 jaar gratie. Later schreef hij een aangrijpend relaas van zijn belevenissen. Hij verbleef in het concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk, waar hij in de steengroeven moest werken. Naar dit kamp waren ook de 425 Amsterdamse joden overgebracht, die in februari 1941 waren opgepakt. Niemand van deze groep heeft de oorlog overleefd. Destijds vormde hun arrestatie de aanleiding voor de Februari-staking.
Na de oorlog heeft de Stichting 1940-1945 onderzoek gedaan naar omvang en activiteiten van de Geuzenactie. Zij zond hiertoe aan nabestaanden en familieleden van omgekomen c.q. nog in leven zijnde Geuzen een uitgebreid vragenformulier. Een van hen was de moeder van M.C. Sloot, die vier maanden in het Oranjehotel heeft gezeten. De afbeelding toont haar brief, waarin het vermoeden van verraad wordt geuit. Ook staan de plaatsen vermeld waar haar zoon gevangen heeft gezeten: Weimar (concentratiekamp Buchenwald) in Duitsland en Lublin in Polen.
De Geuzenpenning wordt jaarlijks op 13 maart door de Stichting Geuzenverzet uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt in de strijd tegen dictatuur, discriminatie en rascisme. In 2004 is de Geuzenpenning toegekend aan Ingrid Bétancourt, een Colombiaanse presidentskandidate die vecht tegen corruptie, drugskartels en armoede, en strijdt voor democratie en vrede in Colombia. Ingrid Bétancourt kon zelf de penning niet in ontvangst nemen omdat ze al twee jaar gegijzeld wordt door de rebellen van de guerrilla. In haar plaats nam haar moeder Yolanda Pulecio de penning in ontvangst uit handen van Prinses Maxima. De uitreiking ervan vindt plaats in de kerk van Vlaardingen, de basis van de Geuzenactie in 1940.
In Schiedam is zijn naam vernoemd in de wijk Woudhoek - Geuzenbuurt: Bernardus IJzerdraatsingel. Zie ook: http://scyedam.delinea.nl/kaleida/trefwoord.php?id=3996
|
|