Place:Monnikhuizen, Arnhem, Gelderland, Netherlands

Watchers


NameMonnikhuizen
Alt namesMunnikhuizen
Monnikenhuizen
Monichusen
Monichusen bei Arnheim
Monickhuysen
Munnickhuysen
Domus Monachorum
TypeFormer parish
Coordinates51.996666°N 5.925622°E
Located inArnhem, Gelderland, Netherlands     (<1300 - )

Voormalige plaats


Monnikhuizen was een plaats in het noorden van Arnhem, aan de linkerkant van de Rosendaalseweg ter hoogte van het park Klarenbeek.

Geschiedenis

In een register van de onroerende bezittingen uit 893 van de abdij Prum in de Eifel, wordt "Arneym" genoemd met een aan Sint-Maarten gewijde kerk en landerijen. Arnhem is dan nog maar een dorpje. Het grondgebied van Arnhem was in de negende eeuw vooral in bezit bij de kloosters van Elten en Prüm.

Omstreeks 1335 schenkt hertog Reinoud II van Gelre, als boetedoening voor de slachtpartij die hij aanrichtte tijdens de oorlog met Luik, de ruime middelen aan de sartoisen tot Monickhuysen voor de bouw van een klooster. 1342 is de stichting van het kartuizerklooster een feit. Het klooster kende in de 14e en de 15e eeuw een bloei periode. Tijdens de godsdienstoorlogen eind 16e eeuw werd een grote gedeelten van het klooster verwoest en de monniken waren genoodzaakt Monnikenhuizen te verlaten.

Waar Monnikenhuizen lag is anno 2012 het park Klarenbeek en op vroegere landerijen van het klooster Monnikhuizen is in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw de wijk Monnikenhuizen gebouwd.